Nytt kollektivavtal på plats

Nu har parterna kommit överens och elitdamfotbollsspelarna har ett nytt kollektivavtal.

– Det känns väldigt skönt att vi har fått till ett avtal som är bättre än det vi hade tidigare och där spelarna behåller inflytandet över sina villkor, säger Magnus Erlingmark i Spelarföreningen. Tillsammans med Unionen har vi gjort ett mycket bra arbete för att skapa förutsättning för att hjälpa fotbollsspelare ännu bättre framöver.

Under hela säsongen har spelarna i Damallsvenskan och Elitettan varit utan ett kollektivavtal, men efter en tids intensiva förhandlingar kom parterna överens tidigare i veckan och EFD, Arbetsgivaralliansen, Unionen och Spelarföreningen skrev på det nya avtalet som gäller i tre år.

– Vi är glada att vi har ett avtal i hamn och alla parter kan nu titta framåt och jobba stenhårt tillsammans för att utveckla damfotbollen i Sverige, säger Magnus Erlingmark, Generalsekreterare i Spelarföreningen.

Spelarna känner en lättnad kring att frågan äntligen är löst och att de nu har ett avtal som varar från 1 november 2023–30 november 2026. 

– Något av det viktigaste för oss var att vi fick behålla inflytandet över våra villkor. Dessutom känner jag en stolthet över att vi har hållit ihop hela den här tiden. Vi är ändå över 200 spelare totalt som stod samman och det känns som en jättestyrka, säger Mia Carlsson, Kristianstad DFF.