Förbättrade villkor inför VM

Ny satsning från FIFA möjliggör garanterad betalning till spelare och jämlika villkor mellan fotbolls VM för både herrar och damer.

Inför fotbolls VM i Australien/Nya Zeeland i sommar har FIFA infört nya satsningar efter kollektiva påtryckningar från FIFPro och professionella fotbollsspelare världen över.

Spelarna stod kollektivt enade bakom ett par enkla men väldigt konkreta krav. Man ville ha en tydlig professionalisering, lika regler och villkor, rättvis fördelning av prispengar och ett avtal som skyddar dessa villkor både nu och i framtiden.

FIFAs nya satsning innefattar garanterad kompensation för alla spelare som är uttagna till VM och identiska villkor för lagen som vid herr VM i Qatar 2022. Ett stort steg framåt för både spelarna och nationsförbunden som deltar.

Under många års tid har de svenska spelarna tillsammans med Spelarföreningen varit en drivande part i kampen för schysstare och mer jämlika villkor. Något som nu bär frukt internationellt.

Detta är en av de största kollektiva segrarna på flera år. Det kommer påverka livsvillkoren för spelarna här och nu, samt har satt en ny standard för spelarersättningar är satt för samtliga fotbollsspelare oavsett könstillhörighet för framtiden säger Caroline Jönsson, ledamot i FIFPros styrelse.

Resultatet av den nya satsningen:

  • Alla spelare är garanterade prispengar

Alla spelare som är uttagna till VM kommer att få en minimiersättning på 30 000 USD, vid ett VM-guld är samtliga spelare i truppen garanterade minst 270 000 USD.

  • Jämställda villkor

Villkoren runt omkring som erbjuds varje deltagande landslag kommer att vara samma som under herr VM i Qatar. Delegationen runt omkring laget möjliggör upp till 50 ledare och anställda tillsammans med spelarna. Det kommer vara identiska villkor när det kommer till resor, basläger och boendestandard som under ett mästerskap för herrar.

  • Ökade prispengar

Förutom fördubblingen av förberedelsepengar till förbunden som deltar på 31 miljoner USD har ytterligare en pott på 110 miljoner USD lagts in för att delas ut till landslagen i relation till placering under mästerskapet. Något som förhoppningsvis möjliggör en ökad satsning på barn- och ungdomsfotboll i samtliga länder.

150+ players. 25 countries. One letter | Professionalisation of the Women’s World Cup

Läs mer på FIFPros hemsida.