När Caroline Jönsson klev in i Spelarföreningen hade hon en tydlig målsättning.
2008 drevs den första punkten på hennes lista igenom när damerna fick ett kollektivavtal. När Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark ställde frågan till Caroline Jönsson om hon ville engagera sig för spelarna fanns det aldrig någon tvekan. Hon tog sig an uppgiften tillsammans med dåvarande landslagskollegan Lotta Schelin.
Världsmålvakten satte sig därefter ner för att skissa på en agenda där Schelin var en viktig samarbetspartner.
– Vi ville få ett kollektivavtal på plats även på damsidan. Per Ågren, Magnus Erlingmark och Anders Jemail som arbetade för Spelarföreningen då, stöttade till 100 procent. Det har de fortsatt att göra vilken kamp det än har handlat om, jag har alltid känt att de har stått bakom mig, säger ”Carre”.
Sverige var först i världen med att införa kollektivavtal på damsidan vilket naturligtvis är en stolt milstolpe i föreningens historia. Men det fanns fler punkter på Jönssons lista. Sjuk/avbrottsförsäkring, tjänstepension och föräldrapolicy var också nedtecknat.
– Jag hade mycket historik med mig in i Spelarföreningen och hade byggt upp en stor frustration. Det var allt från när damerna blev utslängda från Malmö FF till landslagsavtal och bonusar. Jag var trött på tacksamhetsskulden vi skulle känna över att vi fick vara med. Vi hade gjort tillräckligt många bra prestationer över lång tid, men det räckte aldrig till för att få till en förändring. Det var strukturerna som behövde förändras och där föddes hela mitt engagemang.
– Jag satte ner en flagga långt där framme och bestämde mig för att dit ska vi. Med hjälp av Magnus, Per, Anders och många fler under resans gång bockade vi av punkt för punkt och sedan har vi fortsatt jobba hårt för att flytta fram positionerna ytterligare, säger ”Carre”.
Hon har även engagerat sig internationellt. Det började när hon fick upp ögonen för FIFPRO som är den globala fackliga organisationen för fotbollsspelare.
Ny flagga, nya mål och prio på ett att skapa kvinnligt medlemskap och ledarskap inom FIFPRO. Nu går hon lite skämtsamt under smeknamnet ”Mother of women football” inom FIFPRO.
– Vi lägger ner mycket tid på att försöka göra sporten och idrottsutövarna tryggare och säkrare. Vi hade gärna sett en annorlunda uppbyggnad på visselblåsarfunktionen. Att den flyttar ut från idrottspyramiden till en oberoende instans. Det känns som en bra väg framåt.
Caroline Jönsson menar att Spelarföreningen är ett gediget samarbete, där makt och hierarki inte används annat än om det är för att hjälpa och stötta.
– Det omfamnar på ett bra sätt vad Spelarföreningen är för mig. Det handlar uteslutande om support och att finnas till för varandra. Vi står upp för och driver frågor som hela tiden tar fotbollen framåt, som är relevanta för spelarna, det är det drivkraften är för mig.