Lilie gick först i ledet

Lilie Persson är assisterande förbundskapten för Schweiz damer som hon leder tillsammans med Pia Sundhage.

1987 blev hon första kvinna att jobba för Spelarföreningen.

Det är inte en räv bakom örat på Lilie Persson. Hon är lika rapp i munnen som i tanken och sedan många år Pia Sundhages assisterande förbundskapten. Duon kamperade ihop när de ledde Sverige till den allra första olympiska medaljen på damsidan i och med OS-silvret i Rio 2016. De jobbade även tillsammans med Brasiliens damlandslag och nu ska de försöka uträtta stordåd med Schweiz när alplandet är värdnation för sommarens stora fotbollsfest – EM.

Som lirare var det framför allt Hammarby som gällde under karriären, men Lilie Persson var även en vända i Jitex. Hon ville tidigt någonting mer med sin fotboll och när hon fick erbjudande om att jobba för Spelarföreningen tvekade hon inte.

– På den tiden var Spelarföreningen för killar, men det blev det ändring på. Jag tog in Pia Sundhage och Anneli Leman och tillsammans tog vi fram kollektivavtal och ett standardkontrakt. Vi fick in tjejerna också och lockade medlemmar till oss med en massa roliga grejer, olika events och jag minns att vi hade en jättefest som vi arrangerade, berättar Lilie.

De jobbade även fram en försäkring som även gällde för tjejer. Under sina två år på kansliet hann Lilie Persson med att uträtta en hel del.

– Jag var kvar i Spelarföreningen under många fler år, solidaritet har alltid varit viktigt för mig, säger hon.

I takt med att fotbollen blir allt mer professionell ser hon att Spelarföreningen spelar en ännu viktigare roll.

– Det är rätt skönt att ha en oberoende partner i ryggen om någonting händer. Dessutom är det viktigt att samlas när de större frågorna ska drivas.

Framåt ser hon några viktiga punkter där Spelarföreningen kan vara med och göra skillnad.

– Att fortsätta jobba med ekonomin, fotbollen är en miljardindustri idag och någon behöver ta ansvaret så att spelarna kan fokusera på fotbollen. Sedan tänker jag att det blir allt viktigare med psykologi, klubbarna behöver ha den slags kompetensen kopplat till spelarna. Jag är inte så säker på att alla har det idag.

Så Spelarföreningen spelar fortsatt en viktig roll framåt som du ser det?

– Definitivt. 100 procent.