Spelarföreningen startar samarbete med Hermods

Att utbilda sig parallellt med idrottskarriären gör att steget efter inte blir så stort. Tillsammans med Hermods hoppas vi kunna ge dig inspiration och vägar som under­lättar ditt beslut att plugga vidare, samtidigt som du är fotbollsspelare.

Samarbetet med Hermods ger dig som fotbollsspelare än fler möjligheter att kompetensutveckla dig inför en framtida karriär.


Förbered dig inför livet efter elitspelarkarriären – och få ut det bästa av dubbla karriärer.

– Magnus Erlingmark, Generalsekreterare Spelarföreningen i fotboll Sverige


Läs mer om vad Hermods erbjuder och hur samarbetet kan hjälpa dig:

Universitet/ högskola och behörighet

För dig som planerar att studera vidare på hög­skola/universitet krävs det att du är behörig för att bli antagen. Om du har en gymnasieexamen från ett högskole­förberedande program på gymnasiet eller komvux så uppfyller du den grundläggande behörigheten.

Vissa kurser eller program kan utöver grundläg­gande behörighet även kräva mer för att du ska räknas som behörig. Det kan vara arbetsprover, arbetslivserfarenhet eller kurser från högskola. Detta kallas för särskild behörighet.

Hermods utbud

Alla kurser som vi kan erbjuda dig är högskole­förberedande och du kan välja inom flera olika ämnesområden. Vi erbjuder bland annat kurser inom matematik och naturveten­skap, humaniora och samhällsvetenskap, handel och administration, språk, data/IT, ekonomi och administration, vård och omsorg, barn och fritid eller juridik. Kurserna läses på distans i egen takt, 10 poäng motsvarar 10 studieveckor och du kan själv välja var, när och hur du läser din kurs fördelat under ett helt år. Kanske helger, kvällar eller sommaren är perfekt?

Läs mer om Hermods enstaka kurser

Läs mer om Hermods utbildningsprogram inom barn & fritid

Yrkesutbildning

Om du planerar en framtid inom ett specifikt yrke så finns flertalet färdiga yrkesutbildningar. Yrkesutbildningen sker på distans* vilket innebär att du kan läsa du oavsett var du befinner dig i världen. En yrkesutbildning inom vård och omsorg ger dig jobb direkt t ex.

*Viss yrkesutbildning innebär att apl (arbetsplatsförlagt lärande)

Hermods yrkesutbildningar


”Spelare som pluggar under sin idrottskarriär presterar bättre på plan än de som inte gör det.” 

Källa: Studie nr 1, år 2012


7 skäl till varför du ska studera som elitidrottare

  • Studera på distans

Med en distansutbildning på Hermods kan du själv bestämma var och när du vill studera. Du genomför studierna via vår lärplattform Novo som du har tillgång till dygnet runt. Varje kurs som du läser innehåller uppdrag som du gör och lämnar in via lärplattformen. Din lärare i kursen kommer sedan att rätta och betygsätta dem. Vissa kurser innehåller även självrättande prov som du kan göra hur många som helst.

  • Flexibiliteten

Dina distansstudier påverkas inte var du bor. Byter du klubb under utbildningens gång så påverkar inte det dina studier, utan du fortsätter precis som förut. Din utbildning har du tillgång till 24 timmar om dygnet och du väljer själv när det passar dig bäst att plugga.

  • Välj studietakt

Upplägget av dina studier är egentligen skräddarsytt för dig som elitidrot­tare och du styr själv över i vilken takt som du vill studera. Det är möjligt att ändra studietakt om du känner att det passar bättre att läsa i ett snabbare tempo eller om det krockar för mycket med ditt idrottande och du behöver lite mer tid för att slutföra kursen.

  • Betyg

Varje kurs som du läser innehåller uppdrag och/eller prov som du genomför under kursens gång. Alla dina uppdrag som du lämnar in rättas och bedöms av en behörig webblärare. När du genomfört alla uppdrag och prov i kursen som genomförs en muntlig examination där din webblärare kontrollerar dina kunskaper online utifrån betygskriterierna. Efter din muntliga examination har webblära­ren tillräckligt med underlag för att sätta ett betyg till dig.

  • Gymnasieexamen

För dig som läser in kurser för att slutföra din gymna­sieexamen så gäller att det är Hermods som utfärdar betygen, men det vuxenutbildningen hos kommunen som utfärdar ditt examensbevis.

  • Diplom

När du läst klart en yrkesutbildning så får du betyg i alla delkurser och du får ett diplom som ett bevis på din kompetens. Såväl diplom som betyg utfärdas av Hermods.

  • Hermods

Vi kan det här med distansutbildning. Vi har utbildat generationer, sedan 1898. Företaget började med brevkorrespondenskurser och är idag en av Sveriges ledande utbildningsföretag inom online-studier. Fram till 1968 var Hermods synonymt med komvux, dvs vuxenstuderande av gymnasie- och yrkesutbildningar för hela Sverige. Så vi vet vad vi gör. Vi vet vad vi håller på med. Precis som du.


”Idrottare som pluggar förlänger sin karriär med 3 år.”

Källa: Studie nr 4, år 2016


Kontakta vår Player Development Manager för mer info och hjälp med ansökan.