Att tänka på när avtalet går ut och du behöver söka A-kassa

Grunden för att du skall vara berättigad full ersättning från A-kassan är att du varit betalande medlem i A­- kassan under 12 månader samtidigt som du uppburit lön. Har man varit sjukskriven/arbetslös/föräldraledig så hoppar man över den perioden och tittar på månader innan dessa perioder 18 månader tillbaka i tiden med förutsättningar att man varit inskriven i A-kassa och uppburit lön för denna period.

Är du dessutom medlem i Unionen så ingår det en inkomstförsäkring som ger ersättning upp till 80% av uttagen lön upp till 60000:- i månaden i 150 dagar på toppen av A-kassan som idag ger ersättning om 25 025:- i månaden.

Har du tjänat (bruttolön som tagits ut) mer än 60 000:- i månaden och tecknat en extra inkomstförsäkring har du rätt till 80% av lön upp till 150 000:- i 200 dagar vid arbetslöshet.

Vad behöver jag som spelare göra?

• Anmäl dig som arbetslös första arbetslösa vardagen – du behöver skriva in dig på Arbetsförmedlingen som arbetslös, detta du gör enklast via nätet med bank id
  • Samtidigt måste du boka in dig på en tid för ett fysisk möte med handläggare. Det går också bra att gå in på ett arbetsförmedlingskontor direkt
  • Du behöver få ett arbetsgivarintyg som du ber din klubb om för din tid som anställd där
  • Sedan skall du också skapa dina sidor Unionens A-kassan som är separat från arbetsförmedlingen. De får information från arbetsförmedlingen att du är inskriven och dem skall också ha arbetsgivarintyget från klubben. Du kan även ringa dem om du har frågor 0770-777788.
  • Efter detta måste du fylla i kassakort som görs varannan vecka.
  • När detta är klart så får du inte glömma att ta kontakt med Unionen 0771-272800 för att fylla upp med din inkomstförsäkring.

Bra att vara medveten om

Som fotbollsspelare är du visstidsanställd, det innebär att om ditt befintliga avtal går ut och du redan har skrivit nytt avtal som börjar gälla kommande säsong så kommer a-kassan enligt reglerna att avsluta utbetalningen av a-kassa den dagen du har signerat det nya avtalet oavsett när det börjar gälla. I det fallet du skriver nytt avtal med samma klubb som innan finns en risk att du blir återbetalningsskyldig av a-kassan då det inte ska vara ett sätt för arbetsgivaren att spara pengar mellan avtal. Vid en förlängning av avtal bör du därför ställa krav att nytt avtal börjar gälla samma dag som det gamla har gått ut. Läs mer om regler kring a-kassan här.

Kan jag åka utomlands när jag går på a-kassa?

När du lämnar Sverige upphör din rätt till ersättning från a-kassan. Du kan dock ansöka om en sökanderesa. Om du beviljas en sökanderesa har du rätt att söka arbete i ett annat EU/EES-land med ersättning från a-kassan under tre månader.