Våld och rasism inom fotbollen – ett påtagligt problem

Det  har uppkommit flera aktuella fall  inom professionell fotboll som påvisar att våldsamma attacker mot fotbollsspelare (både på och utanför planen) håller på att öka. Rapporter om spelare som blivit utsatta för rasistiska övergrepp tycks också vara på uppgång.

Nyligen fick FIFPro rapporter om bland annat:

· Årets spelare i Indien blev svårt skadad när han träffades av en sten
· Dynamo Moskva-spelare skjutna av huliganer under träning
· Engelska målvakten Chris Kirkland blir slagen av en huligan under en match
· Zambiska landslagsspelare sårade av stenar som kastades på dem i Sydafrika
· Målvakter i Argentina och Ryssland får skador från fyrverkerier kastade från läktaren
· Engelska spelare blir rasistiskt förolämpade av serbiska fans
· Spelare i Holland förolämpas rasistiskt av sina egna fans
· Kevin-Prince Boateng lämnar planen i samband med rasistiska utspel från läktarhåll
Och många, många fler …

Dessa händelser visar tydligt att de beslutande organen och polismyndigheterna kommer att behöva ta till hårdare tag och arbeta mer intensivt i de kommande åren.

Fotbollsplanen är fotbollsspelarens arbetsplats och därför bör densamma ges samma rättigheter som alla andra arbetstagare, d v s en chans att få arbeta i en atmosfär fri från hot och diskriminering.

Upplever du att du blivit drabbad? Rapportera alla händelser direkt till oss på Spelarföreningen.