Ersättning vid sjukskrivning samt försäkringar

Vad gäller för dig som är fotbollsspelare och du blir sjukskriven?

Det är olika regler om du är spelare i Allsvenskan/Superettan, Damallsvenskan eller övriga spelare.

VILKEN ERSÄTTNING VID SJUKSKRIVNING GER KOLLEKTIVAVTALET DIG SOM SPELARE I ALLSVENSKAN OCH SUPERETTAN

1.Vid sjukskrivning får du följande ersättning:

Karensdag:

Karensdag dras vid icke arbetsrelaterad sjukskrivning. Alltså skall karensdag inte dras när du blivit sjukskriven pga en arbetsskada.

Ersättning dag 2-14: (Enbart ers från klubben)

Klubben betalar 80% av lönen från dag 2-14.

Ersättning dag 15-90: (Ersättning från F-kassan och klubben)

Klubben betalar mellanskillnaden från det f-kassan betalar upp till 90% av lönen från dag 15-90. Här förutsätts att man som spelare får full ersättning från f-kassa. I det fall f-kassan av någon anledning inte betalar full ersättning finns inget krav på att klubben skall täcka upp för detta.

Ersättning dag 90 och framåt: (Ersättning från F-kassan och Folksam)

Försäkringskassan ersätter upp till löner på 27 750 kr/mån och man får 80% av detta från dem. Folksam går sedan in och betalar så att man erhåller:

90% på löner upp till 27 750 kr/mån

65% på löner mellan 27 751 – 94 833 kr/mån

32,5% på löner mellan 94 833 – 142 250 kr/mån

Exempel: en lön på 30.000 kr/mån ger ca 26.000 (87%), 40.000 kr/mån ger ca 32.500 (81%), 50.000 kr/mån ger ca 39.000 (78%),60.000 kr/mån ger ca 45.500 kr/mån (76%), 70.000 kr/mån ger ca 52.000 (74%).

I denna försäkring ingår en möjlighet till ersättning fram till 65 års ålder i det fall man skulle bli så skadad eller sjuk att man inte kan jobba alls eller bara kan jobba deltid fram till pensionsålder.

2.Tjänstepension

För alla spelare som skrivit avtal efter den 1 juli 2012 så skall förutom lön det också ske en avsättning av tjänstepension på 4,5% av uttagen bruttolön. Denna avsättning till tjänstepension började som tidigast den 1 januari 2013.

3. Sjukvårdsförsäkring

Alla spelare är omfattade av Folksams sjukvårdsförsäkring Bas eller Bas extra. Det är lite olika i klubbarna vilken försäkring man valt att köpa men det kan påverka er som spelare och era möjligheter att få bra sjukvård.

4. Målbild som är inskrivet i kollektivavtalet

Vi kom i kollektivavtalet överens om att vi skulle jobba för att följande skall gälla:

En utvecklad TFI som ger 100% dag 1-14 och 90% dag 15 fram till att man är matchklar eller till avtalsslut. Denna garanti skall även omfatta utförsäkringsfall då man tex varit sjukskriven längre än ett år och F-kassan nekar fortsatt ersättning. Samtidigt som detta sker så avslutar Folksam sin utbetalning från sjukförsäkringen.

Vi håller tillsammans med SEF på med en upphandling av en SHL-liknande försäkringslösning som vi hoppas kan ge ersättning enligt ovan (90%) från dag 15 och framåt. För att få denna garanti så kommer det krävas att spelarna avsätter lön av den totala lönesumman till direktpensioner. Vi hoppas kunna redovisa ett första svar på upphandlingen under slutet av maj 2014. Förutom detta så hoppas vi att vi får in garantin om 100% dag 1-14 vid arbetsskada också.

Klicka  här för att läsa mer om vilka försäkringar som ingår för dig som SEF-spelare

VILKEN ERSÄTTNING VID SJUKSKRIVNING GER KOLLEKTIVAVTALET DIG SOM SPELARE I DAMALLSVENSKAN

1.Vid sjukskrivning får du följande ersättning:

Karensdag:

Ersättning dag 2-14: (Enbart ers från klubben)

Klubben betalar 90% av lönen från dag 2-14 upp till F-kassans maxersättning vilket är 7,5 pbb eller 27 750 kr/mån.

Ersättning dag 15- fram till att man är matchklar eller till avtalsslut: (Ersättning från F-kassan och klubben)

Klubben garanterar löner upp till 90% av löner upp till F-kassans maxersättning (27 750 kr/mån). Detta innebär att även om man som spelare skulle bli utförsäkrad så garanterar klubben detta. OBS! Denna garanti gäller enbart vid arbetsrelaterad sjukskrivning.

2.Tjänstepension

För alla spelare som skrivit avtal efter den 1 april 2013 så skall förutom lön det också ske en avsättning av tjänstepension på 4,5% av uttagen bruttolön. Denna avsättning till tjänstepension börjar som tidigast utbetalas den 1 april 2013. Spelare som har avtal som gäller från 1 januari 2013 skall erhålla pensionsavsättningar från den 1 januari 2014. Alla övriga skall få pensionsavsättning från den 1 januari 2015. Tjänstepensionen sätts av till SEB.

3. Sjukvårdsförsäkring

4. Bestående avbrottsförsäkring

Alla spelare är omfattade av Folksams bestående avbrottsförsäkring som ger dig möjlighet att få 250 000 om du blir så skadad eller sjuk att du tvingas sluta spela fotboll på elitnivå.

Klicka här för att läsa mer om vilka försäkringar som ingår för dig som EFD-spelare

Kollektivavtalade försäkringar_EFD 2013-04-01

FÖR ALLA ANDRA SPELARE SOM INTE OMFATTAS AV KOLLEKTIVAVTAL SÅ GÄLLER FÖRSÄKRINGSKASSANS VANLIGA REGLER.

Har ni frågor eller funderingar angående detta ta då kontakt med oss på:

Telefon: +46 31 757 15 00 eller Mail: info@spelarforeningen.com