Avgörande match i Damallsvenskans bottenstrid – Var är säkerhetstänket?

Under lördagen spelades en direkt avgörande match i damallsvenskans bottenstrid mellan Kristianstad och Umeå på Vilans IP i Kristianstad. På grund av flera dagars regn var planen i oerhört dåligt skick och inte lämplig att spela på.

Domarna var tveksamma in i det sista men valde ändå att spela matchen på Vilan då det ansågs viktigt att alla matcher i den sista omgången spelades samtidigt. Detta, samtidigt som Kristianstads reservarena dels låg för långt bort för att hinna starta matchen i tid och dels var på gräs i ett skick ingen kunde garantera.

Detta är inte första gången matcher i damallsvenskan avgörs på planer som inte håller måttet, men nu tycker Spelarföreningen att något måste göras för att säkerställa att det var den sista. Det måste ställas högre krav på spelarnas och domarnas arbetsplats. Att spela match på en plan i odugligt skick bara för att alla matcher skall avgöras i samma tid är inte skäl nog. Att kunna säkerställa en plan i dugligt skick handlar både om den sportsliga möjligheten att spela bra fotboll och prestera men också om spelare och funktionärers säkerhet i det avseende att skaderisken ökas markant.  Säkerheten måste ALLTID gå först!